28 juni 2013

Eländes, elände

Det växer så det knakar i trädgården, men allt går inte som en dans. Ohyra och sjukdomar får man också dras med ibland. Idag upptäckte jag kraftiga angrepp av mjöldagg på hostor, nävor och mörkbladig kärleksört i en del av trädgården. Blä!

Det är första gången något sådant har drabbat mina perenner, så jag tog till sprayflaskan direkt. En tesked bakpulver, en tesked rapsolja och en liter vatten. Hoppas verkligen jag får bukt med det här så det inte sprider sig. Har du kanske ett bättre tips?My garden is growing and growing, but everything doesn't go as planned. Today I discovered blight on  some of the perennials. Bah..! I mixed one teaspoon of bakingpowder, one teaspoon of rape seed oil and one litre of water to spray on the plants. Hopefully that will do the trick. Do you know of a better remedy?


Katarina

Uppdatering 3/7: Fick ett nytt recept Inger från Kärleksstigen: 2 msk diskmedel, 2 msk matolja, 1 msk rödsprit, 1 liter vatten. - Ska prova det!

(Har förresten hittat boven: Hängkaraganen som växer ovanför de smittade perennerna. Nu har jag glesat ut den rejält och riktar in huvudsprayningen på den.)

9 kommentarer :

Anjas Hill sa...

Hej Katarina
Även här hos mig märkte jag att många aklejor drabbats av mjöldagg.Ännu har jag inte sett denna ohyra på funkior. Fattar faktiskt inte att någon ohyra överhuvudtaget överlevde denna rysliga vårvinter. Men, klematisstekeln verkar ha det jobbigt. Hade små angrepp på några och skarapade bara botrt bulorna på stammarna och nu kan jag inte upptäcka några. Den har förföljt mig undern tre år.
Något bra ekologiskt tips har jag inte an mjöldaggen och tycker att ditt tips låter bra - om den funkar...
Det är kanske denna länk du har tittat på?
http://www.odlablommor.com/mjoldagg.php /Anja

Alen Trädgård sa...

Fy då ;( Tror aldrig att jag fått mjöldagg på något annat än rosor och temynta men det är ju ingen tröst för dig;) Hoppas verkligen att du får bukt med eländet! Ha det gott/Monne

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Ingen mjöldagg ännu men larver kalasar på kärleksörten och sniglarna har börjat hitta hit igen. I det stora hela är nästan allt bra ;-))
Trevlig helg
Birgitta

Suss o Kai sa...

Inte så roligt, hoppas de löser sig Kram Suss

Monica sa...

oj det har jag ännu inte sett här hemma, men ngt år har jag sprutat med såpa birkabonat och det har hjälpt till viss del men inte om det regnar mycket, håller tummarna att det fixar sig.ha en go helg kram!

Vivishagerom sa...

Det er kjempe ergelig med sykdommer på planter. Jeg har nok ikke noen bedre forslag. Håper virkelig at du løser det.

Klem

Donna sa...

It has been so wet and humid here that I am waiting for mildew to appear on several plants...sorry to hear about yours.

Fia sa...

Himla tråkigt :-( Visste inte ens att hostor och sådant kunde få mjöldagg, men jag har iaf ett tips, och det är att spruta en mjölkblandning på dom, jag testade det och det nästan syntes hur mjöldaggen försvann. Minns inte proportionerna men du kan ju prova med 50/50 mjölk/vatten och en tsk bikarbonat i det.

Hanneles bokparadis sa...

inget bättre tips, tufft med lång torka och sedan bara regn