9 mars 2009

The art of sowing

Jag måste erkänna en sak. Jag misslyckas ofta med mina frösådder. Varje år bestämmer jag mig för att sluta så och istället köpa färdiga plantor. Men mitt i vintern, när jag längtar allra mest efter sol och värme, då dimper frökatalogerna ner i brevlådan. Och då klarar jag inte av att stå emot. Jag beställer en massa fröer och drömmer om hur jag drar upp knubbiga småplantor. Drömmer, alltså! - Varför misslyckas jag så ofta med mina sådder?

I have to admit something. My seedings often fail. Every year, I promise myself to stop sowing seeds and to buy plants instead. But in the middle of winter, when I long desperately for the sun and warmer weather, the seed catalogues plump down into my mailbox. And then I can't resist. I order a lot of seeds and dream about my bringing up chubby plants. Dream, that is! - Why do my sowings often get screwed up?Vit sömntuta - en frösådd som lyckades förra året! / Californian Poppy - a successful seeding from last year!

/Katarina

16 kommentarer :

Ruben sa...

Inte lätt att svara på, men - ge inte upp! /Ruben

Eva Linnea/Häxor o Änglar sa...

Hej! Jag inbllar mig att man är alldeles för noggrann och försiktig när man är nybörjare. Det verkar ju som om man ska köra lite mer på känn ... Men om man inte har nå´t känn så ... I år är egentligen mitt 1:a år som riktig frösåddare. Jag har mest köpt plantor förut. Men nu har jag växthus, så då "måste" jag ju! Eller ... Nä, man måste ingenting.
Kram Eva Linnea

Patsi sa...

We've been doing it for years if you have any questions.
I did a post on "how to" start seeds under lights our way that might be helpful.
Good luck.

Anonym sa...

jag har ingen större tur jag heller, men nu har jag bestämt mig för att lära mig mer om trädgård eftersom vi köpt hus och fått en stor gård att förvandla till en spännande trädgård.

Merja sa...

Men Katarina! Det är ju precis som jag:) Sår en massa frön på våren och längtar och ser framemot alla frodiga plantor som ska växa i min trägård. Vissa tar sig riktigt bra, men tyvärr inte alla och inte blir dom så där frodiga och fina som jag drömt heller;)
Säger alltid: Att nästa år ska jag inte sätta Ett frö!!....tills det blir vår igen:))Då är det glömt igen.

Karin A sa...

Om det är någon tröst kan jag säga dig att många av mina också misslyckas. Det sägs att det svåraste är att få de små groddarna att överleva men jag tycker även det kan vara svårt att få t.ex. perenner att gro. Kanske saknar jag kunskap och/eller tålamod!?

Hoppas du får några revolutionerande svar/knep. Ska kika in igen. :) Ha en bra vecka!

Kram Karin

Nicole sa...

That is a very lovely poppy. I too have mixed results with seed sowing, but its getting better. I am now choosing seed companies with high germination rates and also reading up on the internet for germination tips.

Lillebeth sa...

Har du tillräckligt med ljus till sådderna? Annars är det ju svårt att veta vad som händer - eller varför det inte händer.
Annars: 1. Ljus. 2 lagom värme. 3. Omplantera när 3-4 bladet visar sig, inte tidigare.
Om nu det kan vara till någon hjälp. Ge inte upp!

mitt gröna hjärta sa...

Håll ut och testa igen! Vill du ha en tips på en lättsådd klätterväxt så rekommenderar jag Svartöga som snabbt blir stor och frodig och finns i vitt, orange eller gult.
Jenny

Linda Lunda sa...

Katarina... kom över!
Linda

Poppins sa...

Jag har faktiskt gått över till att köpa plantor. Förr blev jag helt galen och sådde massvis av frön. Många blev ingeting medan andra växte så det höll på att ta över huset. Och jag kunde inte använda alla. Så nu köper jag vad jag behöver men fortfarande blir jag frestad när jag ser en förkatalog...
kramar

Hanneles paradis sa...

Den är för läcker,
kram.

camellia sa...

Jag har vekligen haft blandad tur också – det mesta kommer bort men blir långbent och klent. Jag kom på att de små skotten inte fick tillräckligt med ljus trots att jag ställde dem i ljusaste fönstret. Kanske du redan gör det, men "överså" i varje kruka – det känns på något vis bättre (och succ'ebetonat) att gallra än att det är tomt i vissa krukor.

Njut i din trädgård sa...

men det du lyckades med lyckades du ju fantastiskt med - underbara!

andré sa...

Ibland är det själva planerandet som är roligast ändå!

Anja sa...

Katariiiinaaa!
Hm. Jag har sett varför - tror jag...Kommer ihåg en gång att jag tog vattenkannan och...typ...;))...ja du kommer kanske ihåg..!(Men vi säger inget till någon annan - annars kan de ju tro att du glömmer att...;)!)

Kram, Anja