10 september 2009

Blooming Friday - Lilac flowers

Välkommen till Blommig fredag igen! Idag tänkte jag bjuda på ett par lila blommor.
Först ut är den lila violrutan 'Hewitt's Double' med sina utsökta små blommor som ser ut att dansa i höstvinden. Jag tycker den lila färgen hos denna blomma är så vacker!

Welcome to another Blooming Friday! Today, I'd like to treat you to some lilac flowers.
The first one is the lilac Meadow Rue (Thalictrum delavayi) 'Hewitt's Double, whose dainty flowers seem to be dancing in the autumn breeze. I love the shade of this lilac one - it's so very pretty!Den andra växten är en liten vildväxande buske med ännu mindre blommor, nämligen vår vanliga ljung. Den växer på tomtens vilda och bergiga del och är som allra vackrast just nu.

The second one is a wild growing shrub with even tinier flowers, namely Heather (Calluna vulgaris). Those small shrubs grow in the wild and hilly part of our garden and right now, they're as pretty as they can get.
Den tredje och sista blomman är däremot jättestor. Det är också den som gläder mig allra mest idag eftersom plantan helt vissnade ned och försvann för drygt ett år sedan. Jag trodde att jag hade förlorat den för alltid. Idag har den mirakulöst nog återuppstått. Klematis General Sikorski, med sina stora blålila blommor med lila ådring blommar nu igen! - Välkommen tillbaka, herr General!

The third and last flower for today, is, on the other hand, very big. It's actuallly the one which pleases me the most. You see, this plant suddenly died back more than a year ago, and I thought I'd lost it for ever. Like a miracle it's now returned. Clematis 'General Sikorski', with its big, violet flowers with lilac streaks has begun to bloom again. - Welcome back, Mister General!

Har du också förlorat och kanske återfunnit en älskad växt? Eller har du någon annan blomma som du vill bjuda oss andra bloggare på idag? - Häng med på Blommig fredag och länka till ditt bidrag via Mister Linky här nedanför. Och glöm inte njuta av helgen och blommorna!

Have you ever lost and perhaps recovered a beloved plant? Or do you have other flowers that you would like to share with us fellow bloggers? - In that case, welcome to join Blooming Friday and link to your post via Mister Linky below. And please don't forget to enjoy your weekend and the flowers!39 kommentarer :

Piondröm sa...

Vilka vackra lila blommor du bjuder oss på. Våra klematisar försvinner emellanåt, för att senare ev dyka upp. Jag blir inte riktigt klok på dom. Vi säger att nu ska vi minsann inte köpa några mer, men men man säger så mycket.
Vi har inte så värst mycket tur med dom.
Ha det gott
Kram Carina

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Har försökt med denhär dubbla violrutan ett flertal gånger men tror numera att den inte trivs hos mig.
Kul med din klematis som kom 'tillbaka'!
Ha det gott och trevlig helg
Birgitta

HelenJ sa...

Underbart vackra - och faktiskt tycker jag bäst om ljungen! Det är en helt fantastisk växt, både i trädgården och ute i det vilda. Enkel och vacker!
Ha en bra helg
/Helen

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Va roligt Katarina, jag gick och funderade på vad jag skulle skriva till denna veckas blommiga fredag och jag tänkte 'LILA'. För Lila tycker jag är en riktigt härlig sensommar/höstfärg.
Trevligt inlägg!
Ha en riktigt fin helg/ Tyra

Karin sa...

Underbara växter! Violruntan vill sig inte hos oss heller men den är verkligen söt. :) Klematis har kommit och gått här, liksom en av mina favoritnävor - en dubbel ängsnäva med just lila blommor. Ha en skön helg! Kram Karin

Cecilia Artista sa...

Din General är verkligen stor och vacker! Det gäller att glädja sig åt de blommor som behagar komma upp! I år har vi i vår nya trädgård (ca 2-3 år) misslyckats med våra klematis. Det blev inte många blommor. Men förra året när de var rätt så nya så blommade de såå bra. Så vi hoppas på nästa år igen - vad annars kan man göra?

AnnA sa...

Lila, eller hellre violette, brukar man ju ibland skämta om "sista chansen", så då är ju lila en passande färg så här på väg in i hösten.
Tjusiga bilder, och din general är en stilig en!
Trevlig Helg på dig!
hälsn
AnnA

Carol sa...

Katarina I love your delicate lavender flowers... the heather bells and meadow rue... your general is quite lovely too ... nearly too lovely for a general... so glad he came back for you. Always your photos inspire! Have a great weekend!

sweetbay sa...

The meadow rue is amazing -- I love the color. The Clematis is gorgeous too.

Arboarkticum sa...

Växter som återuppstår är alltid en otroligt glädjande upplevelse - och din clematis var otroligt fin. Och vad lycklig du är som har ljung på tomten - den är så oslagbart karaktärsfull! Och violruta - allas favorit verkar det som - och din fyllda var en av de snyggaste vi sett! Härligt urval!

Angel.Pearls sa...

Underbart lila blommor -stunning photos! Ljung är verkligen härligt på hösten.Ha en fin helg!//Eva

Maria Berg sa...

Jag hade en violruta men jag tror att jag flyttat runt den så att den kommit bort..

Trevlig helg till dig,
MB

Lillebeth sa...

Lustigt med dagens tema. Hade ändå tänkt visa en bild på min återfunna klematis. Färgvalet hos dig är underbart och i övrigt lika vackert som vanligt.

andré sa...

Ah, trevligt med klematis-come back! Vi har just en klematis som jag var övertygad om gått hädan i år, men då ska jag låta den underjordiska delen vara kvar om där nu är något liv i den fortfarande. Trevlig helg!

Marie sa...

Ett lila potpurri. Så vackert!

ormbunke sa...

Lila är en fin färg på blommor och blir fina bilder. Anita
http://blomfoton.tradgardsblogg.se/34383/Blommig+Fredag.html

Unknown sa...

Hej!
Visst är lila blommor vackra! Jag älskar dem!
Ditt kort på ljungen var härligt-tänkte inte på att det var ljung utan mer att det var så fantastiska blommor. Där ser man vad en bild från litet annat håll än det vanliga kan göra för tänket.
Och klematisen...den är helt underbar!
Färgen är så vacker..i sommar skall jag plantera olika slags klematis i min trädgård.Ser fram emot det!Var kul att ansluta sig till Blommig Fredag, då tar man sig verkligen tid att titta efter vackra blommor när jag själv inte har så mkt i min trädgård ännu.
Ha en riktigt trevlig helg!
Kram Karin

Merja sa...

Alltid kul när blommorna kommer tillbaka:) Söt violruta!

Unknown sa...

What a treat, Katarina! All the lilac blooms are gorgeous! Glad to know you got your General back:) Stunning!!!

lotusleaf sa...

I liked the purple clematis too. I have only seen the tiny white clematis here.Have a nice weekend!

Margareta sa...

Vackert med ett lila tema. The first flowers are so pretty. Have a nice weekend. Margareta Fotomix

Eva Linnea sa...

Lila börjar (nästan) bli snyggare & finare än blått! Jag älskar mest blå blommor och lila kommer på andra plats tätt följt av rosa. Men som sagt lila kommer starkt framåt.
Ha en skön helg!
Kram Eva Linnea

Njut i din trädgård sa...

Jag skänkte två krukor med vita Rosenskära till min kära mamma i början av sommaren. Nu har hon varit till sommarstugan och börjat stänga till för vintern och tog med sig dem men lämnade dem här hos mig. Så något bortlämnat (ej förlorat) har kommit tillbaka och jag njuter av dem. Trevlig helg!

Chloe m sa...

Thanks for hosting Bloomging Friday. Your Clematis is so pretty. Love that purple!
Rosey

Ruben sa...

'Hewitts Double' har skött sig bra i sommar och blommar här också, men de vanligaste violrutorna har inte blivit det blålila "moln" som det brukar bli. Hewitts ska man verkligen se på nära håll. /Ruben

Autumn Belle sa...

Lovely lilacs, Katarina. Thanks for hosting this fun meme and Happy Blooming Friday.

Mia sa...

Världen är full av frestelser.. och du gör det inte lättare. Finns det en till violruta alltså, nu som jag var så glad för att jag hade fått fatt i den första som blev vist tidigare i sommar :) Den är ju bara helt underbar !!

OF SPRING AND SUMMER sa...

Thalictrum delavayi 'Hewitt's Double är en favorit - underbar blomma!! Ha en trevlig helg. Kram Ingrid

Anjas Hill sa...

Vacker lila blomsterkavalkad du visar Katarina! Den dubbla violrutan är läcker! Den har jag nog inte provat./Anja

brii sa...

ciao katarina!

jag har smygtittat på ditt och alla andras blog i ett bra tag
men nu provar jag också att vara med :)
ceratostigma
baciussssssss

brii sa...

sorry fel link :((

ceratostigma
ribaciussssss

Inger sa...

Violett i alla nyanser är en toppenfärg. Vilket varierat urval du visar, trevligt, alla tre fina men som du vet är jag svag för klematis.
Ja, de är luriga, kan komma tillbaka efter flera års bortovaro.
Ha en bra helg!

Maria Berg sa...

Du kommenterade min andra bild. Den tog jag i morse i trädgården vid 8 tiden då ljuset och daggen låg som aldra bäst och så gick solstrålen genom den inglasade altanen och ut på andra sidan.
Ibland är det bara SÅ härligt ljus och det går IBLAND att fånga.
/MB

foto CHIP sa...

Love the colours :)
Have a nice weekend!

azplantlady sa...

I enjoyed reading your blog. I love growing roses as well. I look forward to following your blog.

Charlotta sa...

Jag blir så avundsjuk på din ljung. Underbar.

Husbilen Credo sa...

Tack för kommentaren hos mig.
Fick till slut reda på namnet på blomman. Det var en snäll deltagare av blommig fredag som tog reda på det till mig "rödfibbla".

Ha en bra weekend!

littlewing sa...

Your Meadow Rue is gorgeous! I love the wispy quality. I don't recall having ever seen heather before- it must be beautiful as a wildflower.

Hannele på Hisingen sa...

Fina färger idag, ljung ska man inte underskatta, kram.