28 januari 2010

Blooming Friday - Colour preferences

Välkommen till Blommig fredag! Vill börja med att tacka alla er som brukar delta i detta tema - ni förgyller mina helger med härlig läsning! Tack vare er köper jag inte lika många trädgårdstidningar längre - kunskap och kreativa idéer flödar bland era blommiga inlägg.

Welcome to Blooming Friday! I would like to start off by saying a big "Thanks" to those of you who sometimes participate in this meme - your blooming posts embellish my weekends! Thanks to you I no longer need to buy a lot of garden magazines - there's enough knowledge and creative ideas in your blogs.

Jag har funderat lite över det där med färg - vad kommer det sig egentligen att vi föredrar vissa färger framför andra när det gäller växter? Jag, till exempel, har mest rosa, vita och blå blommor i min trädgård och nästan inga gula...varför är det så?

I've been wondering about colour preferences - why exactly do we prefer certain colours when it comes to plants? I myself have mostly pink, white and blue flowers in my garden and hardly no yellow...why is that the case?


Och det konstigaste av allt - varför tycker jag plötsligt om gula blommor när det gäller pioner? Är det bara för att jag vet att just gula pioner är ovanliga och svåra att få tag på? Eller är pioner särskilt vackra när det är gula?

And above all - why do I suddenly like yellow flowers when it comes to Peonies? Is it only because I know that yellow Peonies are rare and hard to find? Or are they particularly stunning when they are yellow?

För visst är det väl något alldeles särskilt med gula pioner...och visst skulle jag väldigt gärna vilja ha en i min trädgård! (Pionerna på bilderna är fotograferade i Botaniska trädgården i Göteborg.)  - Hur tänker du kring färger?

Naturally there's something special about yellow peonies...and of course I would love to have one in my garden! (The photoes were taken in the Botanical Garden of Gothenburg.) 
- What are your thoughts about colour preferences? 
29 kommentarer :

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Jag har inte heller en massa gula blommor planterade, förutom gula rosor förstås :-)Jag tror att gul är vårens färg och vi har så mycket gult då så vi får liksom överdos :-)))
Gula pioner är ju underbara och där tror jag vi gillar dom så mycket för att de är så sällsynta.

Trevlig helg Katarina.

Jag bjuder på Kronjuveler denna vecka.

Tant Grön sa...

Jag är superliberal när det gäller blommor, jag älskar ALLA blommor i ALLA färger.
Gula pioner är säkert extra vackert på grund av sin extra sällsynthet, men det finns ju massor av härliga gula blommor: kungsljus är en av mina favoriter, och kan man vara utan solrosor och ringblommor, jag bara undrar? Eller krypande penningblad som strör små gula solar över marken. Och tänk när den allra första vintergäcken dyker upp på våren!
Ha en god helg!

Luna sa...

I Like white, blue flowers.
But I have many colours in my garden...;D
Yellow a little bit.
Wonderful pictures!
Happy Blooming Friday!
Hugs....Luna

Lenas trädgård sa...

Ja, "vaffo är det på detta viset"? jag tycker inte om köpeblommor i gult, o absolut inte en blandning av gult o rött! Men mina gula/aprikosa/lite oranga ROSOR! De älskar jag i gula toner.Även mina kornvallmor, som går i gult, och GULLVIVOR förstås, narcisser är väl också ljuvliga? ...Det kanske bara är Gullris,gula rudbeckior,o lite till som jag inte gärna väljer att plantera i rabatten, när jag tänker efter...?
Har ingen gul pion, men den hade platsat hos mig, verkligen!
Annars är det mesta vitt,rosa, blått o lilaaktigt...
Väntat o längtar...
Lena,som ska tänka till lite mer om detta till våren...

Rosor och ruiner sa...

Tja, jag funderar och kommer att lämna en ovetenskaplig teori i mitt blommiga inlägg...=)
Jag föredrar faktiskt rosa pioner...men den där gula du visar var faktiskt underbar, men den var ju inte så starkt knallgul heller!
Trevlig helg!

sweetbay sa...

The yellow peony is gorgeous -- I think those clear butter yellows can go with a lot of other colors.

I prefer white, pink, blue-violet, and purple in the garden -- but I also love yellow, even orange, although I have to pair it with magenta if it's near any pinks. I find reds hard to place although I love blue-toned reds.

lotusleaf sa...

Beautiful flower which I have never seen. The colour suits the flower.

Teresa sa...

I think you like yellow peonies for both reasons you gave. ~ Which came first the chicken or the egg? They are absolutely breathtaking flowers. I will have to start looking for some. that last photo is so pretty. Nice picture and thanks for hosting this fun meme.

Carol sa...

I love single peonies... your yellow is stunning with the rose pink anthers... gorgeous photography Katarina! i love all colors and right now would take any blooms in any colors! Lovely post! Happy Blooming Friday! Next time it will be February! Spring is coming closer! ;>) Kram Carol

Sara Chapman in Seattle USA sa...

I agree that flower color preferences are mysterious. There was a time when an all white garden was all I wanted. It seemed so romantic. Now more colors seem to be acceptable, but only some, not all. I think it is combinations that really matter. What is it next to?

By the way, the yellow peonies are GORGEOUS. Perfectly photographed.

I will have to find a flower for this meme and come back. Thanks for a great blog.

Moa sa...

Denna ljuva skira och alldeles bedårande ljus ljus gula faller mig så in i norden i smaken. Gult gillar jag bara i olika nyanser på mina rosor som någon annan skrev också.. men inte den vanliga gula.. den vill jag inte ha.. men just denna pion ... smack.. vilken skönhet =). För mig är det nog en blandning av att den är ljuvlig färgen OCH att den är en riktig raritet som gör den så åtråvärd.. konstigt elle?.. Kram och ha en skön helg.. Moa

Lotta 8`) sa...

Söta pionen du berättar om idag, har en perfekt gul färg :) men gulare än så har jag personlige lite svårt för. När det gula är orange, som Ringblommor och Tagetes - då faller de mig mer i smaken.

Trevlig och tänkvärd läsning hos dig idag, ha en skön dag, kramen :)

Andrea sa...

Hahaha, Katarina, and we also prefer a certain color at different times. At the moment i love the blue ones, however we dont have much blue in the tropics, so i visit the temperate zone bugs during these times, to see the blues.

Thanks for hosting the BF. regards.

Gela sa...

Jag är ej så förtjust i knallgult heller. Men tex forsytian visst heter den så har fått komma in till oss som häck. Blir så jobbigt att byta den så får väl stå ut med den knallgula färgen. En gul ros har också fått komma in. Däremot orange är jag barnsligt förtjust i. Hm... Har massor av olika färger i trädgården. Gula gammaldags liljor med blå iris finns också från min farmors trädgård. Har ej sett några gula pioner tidigare. Har bara mina vanliga röda. Ha en fin fin helg./Gela

andré sa...

Jag torr nog på Tyra förklaring, dvs att vi får en överdos av gult under våren... Rosa får nog sägas vara favoritfärgen här. (Det har varit min favoritfärg ända sedan jag var liten, men ibland vågade jag inte erkänna det eftersom jag var pojke, så då sa jag helt enkelt blå istället. ;-) )

Lillebeth sa...

Min gula (kallgult kan jag fördra) pion, fröuppdragen, blev inte gul utan mörkt röd. Hm. Fast jag har hört att just så kan det bli med denna märkliga och dyrbara pion.

Anjas Hill sa...

Underbara bilder på en helt ljuvlig pion! Och vilket intressant tema!

Jag har faktiskt tänkt t o m väldigt mycket på det där om färger och hur man dras till dem . Jag berättade i något inlägg för rätt länge sedan att jag upplevde att färgerna valde mig.
Först tror jag att man blir bara påverkad av trender och vad olika trädgårdsskribenter och fotografer väljer att visa oss.
Sedan, ju säkrare man blir som trädgårdsodlare vågar man låta sig hänföras av sådant som andra inte har påverkat en med. Man utvecklar sitt färgsinne - själv vill jag dock inte utveclas till en estet som tillåter bara ett par färger i sin trädgård;))!Ellr man kanske vågar utveckla sin trädgårdspersonlighet? Det är inte roligt om alla tycker att en viss färgskala är den enda som duger!
Själv är jag född obstinat och skall alltid göra mig "märkvärdig";))!
MEN! Det kan inte finnas en "normalt" funtad människa som inte gillar färgen på pionen du visar! En helt "kulinarisk" färg (det är så jag upplever läckra färger;))!)/Anja

Ninne sa...

Tror att jag kan bli förtjust i vilken blomma som, Har ju en förkärlek för blått o vitt, men inte vill jag vara utan en prunkande Solros o absolut inte GULA ROSOR. Jo gult vill jag gärna ha, men orange har väl varit lite si så där, men visst njuter jag av min Clivia som blommar nu
Jag tror att älskar man blommor, ser man inte bara till färgen.
Varje blomma är UNIK i sig, oavsett färg??
Ninne

Lena/isklockan sa...

Va´kul att få se en gul pion. Har aldrig sett en sån förut. Älskar rosa, röda och vita blommor mest och har väldigt svårt för blåa. Fast blått är väldigt fint ihop med både rosa och rött och vitt också förstås. Får nog skaffa lite blå blommor. Har en stäppsalvia iallafall. Kram

foto CHIP sa...

Ja det är intressant med färger och färgval - jag känner helt igen mig i din beskrivning :)

IvyC. sa...

Mother-Earth-Nature has so much to offer - A beauty indeed!

Unknown sa...

Vilken annorlunda men ståtlig pion! ibland förstår man verkligen inte hur naturen sätter ihop färgerna. Pastellgult med cerise i mitten? Jag hade nog inte satt ihop det lika effektfullt om jag vore den som uppfunnit denna blomma.:-)
Ibland får man nog tänka till rejält för att veta varför man i ena stunden gillar en blomma i en viss färg, men i andra stunder inte tycker om just den färgen.Men det är bra att reflektera kring sådana saker, för då lär man också känna fler sidor av sig själv och sin omgivning.
Det var verkligt trevlig läsning hos dig och ett jättekul "tema" som jag anammade idag.
Ha en skön helg, med nära eller kära!
/Kram Karin

easygardener sa...

I like the Paeony - a very cool yellow which sets off the centre perfectly. I like all colours in the garden though blue and magenta are two of my favourites.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Svavelpionen har jag och en del svalört men annars är det 'skralt' med det gula. Det väljs bort... annat är finare, sånt som går i rosa, blått eller vitt.
Trevlig helg
Birgitta

Mia sa...

Den gula pionen du visar är ju väldig fin och får det rosa att stråla desstu mera. Jag tillhör nog dom som tycker om färger, alla färger. I min trädgård har det alltid funnits gult också, tycker om det gula upp mot lila och mörkblått. Fördelen ( och nackdelen..) med perenner är ju annars det att dom inte blommar så länge så några färger nu och då i lagom doser ser jag fram emot.

Angel.Pearls sa...

Håller med dig om färger..råsa, vitt o blått är såå vackert!Kulörer har ju faktiskt 'olika' inverkan på oss (spännande!), och jag funderar på varför jag gillar blått så skarpt, men inte 'väljer' gult.. Dina gula pioner är såå fina 'fastän' de är gula!!Ha en riktigt fin helg! Tack o Kram//Eva

AnnA sa...

Godkväll Katarina!
Vilken goding till pion!!!
Men den kräver nog sin plats...
Jag försöker planera in färgerna i trädgården, allt eftersom, men det blir en del färgkrockar, som också kan tyckas häftiga!
Blått, vitt och rosa är annars färgerna i trädgården, även om jag har hörnor med orangegult också.
Och mochatarosor är många gånger lite vitgula i färgen, och visst älskar man mochatarosr!!!?
Ha en skön helg!
hälsn
AnnA

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag är en förespråkare för att gula växter ska inta sin rättmätiga plats i trädgården!!!
Men man får ju samtidigt vara ödmjuk inför människors tycke och smak. Frågan är varför så många tycker att gult är fult....Är det för att så många andra tycker det ?? Jag tycker att ljusgult är den vackraste färgen som finns när det gäller blommor. Ljusgult kan man kombinera alla färger med. Vi har en fylld gul pion quadhybrid. Blommorna är enormt stora. Jag satt och tittade på den i timmar när den slog ut för första gången förra året. Det är kärlek!!!

Vilt og vakkert sa...

Heisann !

Takk skal du ha for den koselige hilsenen på bloggen min.
Det er alltid hyggelig å være med på blomstrende fredag selv om ikke alltid bidraget mitt helt passer inn med temaet. Deltar likevel!
Du har alltid vakre blomster å vise oss!
Ha en flott uke!