3 december 2010

Blooming Friday - On the Windowsill

Välkommen till ännu en Blommig fredag! Idag tar vi oss en titt på vad som finns på våra fönsterbrädor...

Welcome to yet another Blooming Friday! Today we'll take a peek at what's on our windowsills....

Den första lilla växten som jag tänkte presentera är en välsmakande ört som växer i min köksfönster. Den är väldigt lättodlad och trivs bra inomhus. De köttiga bladen smakar som en mellanting av oregano och timjan. Jättegoda blad att strimla över maten! Den kallas Kryddkarlbergare eller Karibisk oregano och det latinska namnet är Plectranthus amboinicus. Enligt mina källor kan man koka några blad i vatten och sedan dricka vätskan för att bota astma och hosta. Detta är en växt som man oftast inte hittar i handeln men den är väl värd att odlas! Har du kanske också denna goda ört i ditt fönster?

The first plant that I would like to introduce to you is a lovely herb which is growing in my kitchen window.  It's easily grown in a pot and the fleshy leaves taste like something in between Oregano and Thyme. It's called Indian Borage oPlectranthus amboinicus in latin. According to what I've heard, a couple of leaves can be biled in water and drank as a remedy for Asthma and coughs. It's not easily found in the stores but well worth growing! Have you perhaps got it?

Den andra växten är en Julstjärna. Jag är vanligtvis inte särskilt förtjust i julstjärnor, men denna föll jag som en fura för. Rosa julstjärna i juletid, tänker du kanske...och varför inte? Princettian är ljuvligt söt och vacker! Helt enkelt en ny favorit!

The second plant is an Euphorbia. Red Euphorbias are the most commonly used potted plants for Christmas in Sweden, but this one is completely different. This pink Poinsettia is called Princettia and I think it's absolutely gorgeous! My new favourite!


Nu ser jag fram emot  en lång, avkopplande helg med massor av inspirerande läsning av era bloggar. Glöm inte länka hit och att signera Mister Linky här nedanför om du deltar i Blommig fredag. Och framför allt: besök varandras bloggar och njut!
Nästa vecka blir temat 'De fyra årstiderna' - vilka fyra bilder väljer du att representera de olika årstiderna?

Now I'm looking forward to a long, relaxing weekend with lots of inspiring reading of  your blogs. Please don't forget to link here and to sign Mister Linky below if you're participating in Blooming Friday. And, above all: do visit each other's blogs! 
Next week the theme will be 'The Four Seasons' - which four pictures will  you choose to depict the different seasons?40 kommentarer :

Anette sa...

Den där julstjärnan i rosa går jag igång på. Måste göra ett förök igen.
De gamla vanliga i rött ger mig tyvärr överkänslighetsreaktion.
Ha en fin helg!
/Anette

AnnCharlotte sa...

Den rosa julstjärnan är jättesöt...gillar egentligen inte julstjärnor men sneglar på de rosa och framförallt de laxrosa....såg den fulaste jag nånsin sett i veckan på ett ställe....en blå, knallblå. Förmodligen infärgad och absolut det fulaste jag sett i julstärneväg ;))

Leena sa...

Den rosa julstjärna är jättevacker, och collaget underbart gjort! Örtväxten har jag aldrig hört talas om, låter spännande!

Lotta 8`) sa...

God morgon :) Så söt julstjärna! Roligt att de kommer i nya färger, tror jag köpte vita i fjol, men i år har jag inte hunnit med att köpa någon än, tror det får bli ett besök affären idag :)

Jag visar ingen växtlighet idag, utan trixar till det lite för att få till "på fönsterbrädan" ;)

Ha en skön helg, kram ♥

Carol sa...

Lovely Katarina! I love the candlelight and reflections of other lights in your home. You have inspired me to try to grow some herbs on the windowsills! Happy Holidays! Kram Carol

Gela sa...

Tack sååå mycket för all fin inspiration. Vi håller ju på och bygger på vårt hus så har inga fönsterbrädor att visa upp än men hoppas det är ok att jag är med ändå. Den kryddan har jag aldrig hört talas om, intressant!! Önskar dig en riktigt fin helg/Gela

Merja sa...

Förstår att du föll föll den fina julstjärnan! Har inte köpt en enda julstjärna i år. Blev så besviken förra året, när den tappade alla blad så fort jag fick hem den.
En vanlig karlbergare har jag. Men har inte hört talas om din sort.
Ha det gott!

Laila sa...

Har också rosa "julstjärnor" men enligt Annika C kallas de höststärnor. Hur som helst, fina är dom!
Ha det gott!/Laila

Monica sa...

Kan bara hålla med...den julstjärnan är väldigt söt! collaget gör den verkligen rättvisa : )
Tjingeling

easygardener sa...

It is a lovely Poinsetta. Red used to be the main colour over here too (and still is) but other colours are gradually becoming popular.
Have a good weekend!

lisa sa...

En sån där god kryddväxt har jag också haft, men jag lyckades tyvärr ta död på min efter några år, snyft. Fick den av en grek som flyttat hit. Jag tycker den där julstjärnan är så söt också, gillar inte heller julstjärnor annars. Får nog bli en i år. Ha en jättefin helg !
Lisa/Lisas trädgård

Mia sa...

Hos oss är det för kallt så jag kan glömma att julstjärna skulle överlevd en tur ut till bilen, oansett hur gott den var inpackad. Men söt är ditt exemplar. Jag tycker nog o röda också, men som sgt, no chanse iår. Örter i fönstret får jag inte till, dom dör efter en vecka.. Din ört var en ny bekantskap. Ha en fin helg :)

Anonym sa...

A very lovely view of your windowsill. That's a great plant to have and the smell is wonderful. I also loved the pink poinsettias. Not a common colour...love that soft pink.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Kryddkarlbergare eller Karibisk oregano, intressant! Den sätter vi upp på önskelistan

Trevlig Helg.

Tyra

Pat sa...

Looks like Oregano. Can't imagine it taste like Thyme also.
Lucky you...wouldn't mind having it myself.

Unknown sa...

Så mycket fint, Katarina. Den rosa julstjärnan är underbar! Tack för att du håller i detta trevliga tema. Fredagarna är verkligen veckans blogghöjdpunkt:)
Ha en skön helg,
Charlotta

p3chandan sa...

Such beautiful pink flowers and I also have Indian Borage in my gardem, love the spicy smell of the leaves!

Lone sa...

Hej Katarina.
Jeg har aldrig synes særlig godt om julestjerner, men den rosa der er nydelig.
Ha' en dejlig weekend.
Kh Lone

Rosor och ruiner sa...

Härligt tema så här i juletid, skall bli kul att se vad folk har i sina fönstrar!

AnnA sa...

Hej Katarina!
Intressant läsning om din oregano, och vilken trevlig hjärtljusstake...Jag är väl inte heller någon fantast till juslstjärnor, och än så länge finns det ingen här hemma...
Denna gången blev det inget rosigt inlägg, men roseriet återkommer nog nästa vecka.
Jobbehelg för mig(kvällstur idag) men jag har tagit ledigt på lördagen, för att sjunga i kören och dansa kring granen på kyrkans julfest. På söndagen arbetas det endast dagtur, så det blir nog ett besök på julmarknaden i byn...
Ha en skön helg!
Kram!
AnnA

IreneL sa...

Vilket underbart collage du har gjort på julstjärnan! Den var sååå söt!
Ha en fin fredag och en härlig helg! / Irene

Anjas Hill sa...

Hej Katarina!
Jo. vi är nog många som har fallit för den där underbara julstjärnan! Kanske får jag fylla luckorna på fönsterbrädor med några sådana också.
Julen betyder inte för alla "julrött" eller ens julottan. För mig är julen ljusets återkomst och just så älskar jag julen och då är t.ex. rosa helt rätt!/Anja

Commonweeder sa...

I'm afraid I didn't adhere to the theme, but I found such brave blooms I couldn't resist.

Autumn Belle sa...

Your windowsill herb the Indian Borage is also used by us as a cure for cough and colds. We boil the leaves to make soup and drink it. The pink poinsettias are gorgeous. This is the first time I see it. My plant near the windowsill is my red poinsettia.

Randi sa...

Ditt kollage är bara sååå romantiskt och ljuvligt. Den rosa julstjärnan är en favvis hos mig också. Hittade den på Plantagen i Malmö, men har inte sett den här.
Önskar dig en riktigt skön helg!
Kram Randi

Alen Trädgård sa...

Läckra julstjärnor!! Kanske inte just till jul men färgen är urläcker. Jag har ju tre katter och jag är rädd att de ska tugga på bladen som ju är giftiga så jag njuter av dina istället:) Ha det gott/Monne

Allers Trädgård sa...

Visst är de rosa julstjärnorna fina! Vi var först lite tveksamma, men nu har åtminstone jag fallit för dem../Eva

Eva Linnea sa...

Den där rosa julstjärnan var jättesöt! Ska du ha en rosa jul i år? Min blir nog vit (som vanligt) med lite silver- & blåstänk och en och annan röd tomteluva som sticker upp.
Kryddkarlbergare låter intressant.
En skön fredag och en härlig vinterhelg önskar Eva Linnea

Elisabeth sa...

Rosa julstjärnor var ett nytt och vackert grepp.
Kom till din sida via någon annans blogg och blev väldigt förtjust över vad jag ser.

Unknown sa...

I am so cross that I forgot the Friday meme - will try harder next week. Like the herb as I havent seen that one before

Gunilla sa...

Vilket fint collage på en fantastisk julblomma och en läcker färg.

Ha en trevlig helg
Gunilla

Hooked on Memes sa...

Your pale. pink poinsettias are so pretty.

Inger sa...

Spännande växt, tänkte den ser ut som en karlbergare, och julstjärnan är ovanligt fin:)
Trevlig helg!

Stina sa...

Vilken spännande örtväxt, den ska jag lägga på minnet.Det är så härligt att kunna använda färska kryddor i matlagningen.
Ha en fin helg!
Stina

Helens trädgård sa...

Hej Katarina!
Jättesnyggt collage du har gjort på den rosa Julstjärnan. Har sett den i butiken men inte köpt den ännu, får nog ta och göra det.
Ha en fin helg!

Mejrams! sa...

Hej Katarina!
Så roligt att du vill delta i min utlottning. De rosa julstjärnorna är jättefina, kanske skulle passa in i min jul i år. Den kommer i år inte gå så mot det traditionella. Ha en riktigt skön dag!/Merja

Maria Wheeler, Simply Cool Stuff sa...

Light is the same all over the world. It brightens our days, grows our plants, makes us happy. Lovely herbs, which sweeten up our recipes and food. I will participate in Blooming Friday for the first time this week. Thank you!

joey sa...

I am totally in love with Princettia, your pink Poinsettia... so you, Katarina ... absolutely gorgeous!

Anonym sa...

Lite sen men jag hoppar på iaf - och just en kryddkarlbergare har jag också! Visar den och dess två släktingar i mitt inlägg.

Trevlig helg, kram!

Sara sa...

Vilken häftig julstjärna! I rosa och allt :)
Ja, det gäller att passa på och njuta medan vintern är så vacker. Plötsligt blir det slask och då saknar man kylan.
Hoppas ni har en skön helg!