21 juni 2009

Karin's Geranium?

Igår rensade jag rosenrabatten. Skottkärran blev överfylld - vi har haft ovanligt många soltimmar och rejält med regn under våren och försommaren, så rabatten såg ut som en djungel.

Yesterday I weeded the rose border. My wheelbarrow got over loaded - we've had unusually many sun hours and plenty of rains this spring and early summer, so the border looked like a jungle.

Jag hittade en väldigt vacker näva. Namnlappen är borta, så jag är inte riktigt säker på namnet. Men jag tror att detta är en Kronnäva som jag fick av Karin förra sommaren... Stämmer det, Karin -var det du som gav mig den vackra nävan?

I found a beautiful Geranium. The name tag is gone, so I'm not sure of its name. But I think this is a Geranium x oxonianum which Karin kindly gave me last summer... Karin - was it you who gave me this beautiful Garanium?En annan liten skönhet som fick nytt hem under magnolian, är leverörten Erinum alpinum. En låg, liten stenpartiväxt med massor av söta blommor. Jag hoppas den kommer trivas på sin nya växtplats.

Another beauty which was given a new home underneath the Magnolia, is Fairy Foxglove (Erinus alpinus). A low rockery plant with loads of pretty flowers. I hope it will like its new habitat.

Idag fortsätter rensandet. Jag vet bara inte var jag skall lägga allt ogräs. De 5 komposterna är fulla sedan lång tid tillbaka. Var lägger man allt ogräs? Hur gör du?

Today the weeding will continue. I just don't know where to put the weeds. All 5 compost bins are filled to the brim already. Where does one put all weeds? How do you manage?

/Katarina

17 kommentarer :

Virre sa...

Det där känner jag igen med attd et är fullti komposterna, det blir massor av ogrääs nu när det har varit så mycket regn och hyfsat varmt.... Men jag får även härja runt bland perennerna som nog fått tillväxthormoner eller nåt för jässes vad vissa har blivit stora!! På bekostnad av rosorna och så får det ju inte vara! Jag har varit ute och rivit en runda, det går ju inte så fort med en mage i vägen, pausar en stund framför datorn, ska ut igen och fortsätta klippa ner och ansa!
Må så gott! Veronica

Marie sa...

Eg bur heldigvis slik til at eg kan køyre noko av avfallet ut av hagen og tippe det. Det er utruleg kor mykje det blir luka bort i løpet av ein sommar!

Nydelege blomar!

elle-melle sa...

Nydelige blomster!

Hageavfallet hoper seg opp, og kompostbingene blir fulle etterhvert.
Jeg har en plass utenfor hagen hvor jeg tømmer det som ikke får plass i komposten, der vokser det en skjærsmin som etterhvert er blitt diger:) Den får ingen gjødning, bare alt hageavfallet som ikke får plass i komosten.
Men etter en stund så synker det jo sammen i bingene og det blir plass til litt mer.

The cottage by the Cranelake sa...

Vacker näva! De trivs lite för bra hos mig bara så de sprider sig som ogräs.

Numera låter jag ogräset ligga utspritt på gräsmattan, sedan får gräsklipparen ta hand om det.
Christer.

nilla|utanpunkt sa...

5 komposter wow... Jag har bara en – och den är fylld. Perenna ogräs åker i soporna! Jag la allt på komposten första året, men läste sedan att de perenna ogräsen kan leva vidare, i fröform och minidelar av rötter t ex i den kompost man sedan sprider i rabatterna... och jag tycker mig ha märkt en klar förbättring sedan jag ändrade taktik.

Anna sa...

Hi! I'm Italian and I wanted to tell your flowers and your photos are amazing. I like your colourful blog! This geranium is spectacular!

NinaH sa...

Kan det vara en Geranium x oxianum 'Claridge Druce' du fått? Liknar den jag har.... Men en Kronnäva är det i alla fall. Fiiin! Och övriga växter också.
Har tyvärr inga tips att ge dig om växtavfallet. Vi har inga problem här- våra egna komposter rymmer mycket plus att vi har vildnatur runt oss att bre ut "naturavfall" på om det kniper.... (Lugn! Vi gör lastar inte bara dit - utan gör det med miljömedvetande!;-)...)

Merja sa...

Söt näva!
Än får jag plats i komposten trots att det bara är ett fack kvar av tre. Den ena av dessa odlar jag pumpa i och den andra squars. Blir det fullt av avfall får jag åka till tippen.

Inger sa...

Nävan jättefin och leverörten söt.
Jag fraktar en hel del till soptippen, min varmkompost på 400 l räcker till resten. Den slukar väldigt mycket och komposten sjunker samman väldigt snabbt på sommaren.

Mia sa...

Så skönt att höra att flera har problem med platsbrist i komposten. Här tömmer dom dunken med grönavfall en gång i veckan så jag ska erkänna att på sommaren så åker nog mycket från köket i restavfallet för den gröna dunken är full... Det får hålla med tre komposter i hagen. Jättesöt näva. Jag och namn går inte helt bra tilsammans så jag är inte till hjälp :-)

sweetbay sa...

Both the geranium and the Fairy Foxglove are beautiful!

Carol sa...

I think the light in Sweden must be magical... your photos are always brilliant with light! Happy Weeding! Happy Solstice!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Katarina!

Hoppas midsommarhelgen var fin hos dig trots en del ruskväder.
Nu efter allt regnande har det verkligen växt och blivit frodigt i trädgården. Precis som du skall jag idag ut och rensa och klippa bort överblommat och problemet är vad jag skall gör av allt. Det lär bli mer än fullt i komposterna
här också, men jag har bara 3.
Ha det gott i solskenet,
äntligen!!!
Birgitta

Lillebeth sa...

Ja, det är ett problem med allt "avfall". Jag har tur som har skogen gränsande till trädgården. Jag kan alltid härbärgera mycket där.
Älskar nävor! Den liknar den Armeniskka lite, eller?

Lotta 8`) sa...

Hej igen :) Jag tror jag har samma Näva men minns inte heller namnet, vi får hoppas Karin svarar på den frågan :)

Angel.Pearls sa...

Underbart -tack för fina, doftande rosor! //Eva

lareine sa...

that's a lovely geranium... i saw a flower that resembles this in an untended are in our garden last year and i tried to replant it... but i think it died for i don't see any flower now...

as for the weeds, maybe you put them in an "unused" corner in your garden:)... that's what we do here... it's not nice to look at so we put a sort of fence around it :)...