I've been given lots of Aronia berries as a gift. My own, new shrubs don't set any fruit as yet, so I'm very pleased! I put the berries in the freezer for few days and today I've used some of them for an Aronia liqueur.
Jag hittade ett recept på internet. Likören lär bli rubinröd och smaka lite som portvin:
I found a recipe on the internet. The liqueur is said to be ruby red and the taste should be similar to that of Portwine:
Aronialikör
2 liter aroniabär
70 cl vodka
Sockerlag:
6 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
Så här gör du: Lägg bär och vodka i en burk med lock och låt stå ljust och svalt i 3 veckor. Skaka burken ett par gånger i veckan.
Koka upp lagen och låt kallna. Sila bären och blanda i lagen. Tappa på flaskor och låt stå mörkt och svalt i ett par månader. Servera kallt.
Aronia liqueur
2 litres Aronia berries
0,7 litre vodka
Sugar syrup:
0,6 litre castor sugar
0,1 litre water
1 vanilla pod
Do like this: Put the berries and the vodka in a glassjar with a lid. Store it in a cool and light place for 3 weeks. Shake the jar a couple of times a week.
Put the ingredients for the syrup to the boil. Leave it to cool. Strain the berries and mix ths sugar syrup with the vodka. Bottle the liqueur and store it in a dark and cool place for a couple of months. Serve chilled.
Denna likör skall vara god till en kopp kaffe. Har någon av er prövat?
This liqueur is supposed to taste great with a cup of coffee. Has anybody tried it before?
8 kommentarer :
Spännande! Jag har en hel Aronia häck. Men den är klippt. men nästa gång ska jag prova. Kopierade receptet.Tack!
Ja aronia verkar vara användbart. Hoppas din dryck blir god (själv dricker jag inte alkohol). Jag hoppas att mina små plantor också ger frukt en dag. Skulle så gärna vilja testa att göra saft istället. :)
Interesting. I looked the name up. I see one of our major stores Marks & Spencer has been growing these for six years in Scotland and are about to introduce the berries into their food stores as the latest "super fruit". Not sure how popular they will be as apparently they cannot be eaten raw.
I hope your liqueur is a success!
Det låter gott! Ska se om jag får tag i lite slånbär..
Låter, och ser gott ut med likör på Aroniabär....
Tjingeling
Monica
Love the photo, Katarina. Not familiar with these berries but, wow, the recipe sure sounds delightful! Happy Autumn harvest!
Det där är något för mig - tror jag. Låter jätte gott.
Tack för tips
ha det gott
Annika
Said to be a very vital healing berry ... enhanced a bit with a bit of vodka... would love to hear how the liqueur turns out. Lovely photo!
Skicka en kommentar