26 april 2009

My favourite wild growing herb

När jag var liten, älskade jag den syrliga smaken av Harsyra. Just nu blommar den för fullt i skogen...och de små blommorna är så söta.

When I was a kid, I loved the sour taste of Oxalis acetosella. It's blooming right now in the forest...and the tiny flowers are so pretty.

















Man kan använda de limegröna bladen och de vita blommorna i sallader istället för citronsaft och man kan också göra en svalkande lemonad. En liten varning dock; växten innehåller kalium och oxalsyra - precis som rabarber, så man skall inte äta alltför stora mängder. Särskilt inte om man har besvär med njurarna. Men några blad att stoppa i munnen är både uppfriskande och gott!

The lime green foliage and the white flowers can be used instead of lemon juice in salads and you can also make a cooling lemonade. One small warning though; the herb contains potassium and oxalic acid - just like rhubarbs, so you shouldn't eat too much. Especially if you're having trouble with your kidneys. But a couple of leaves to put in your mouth is both refreshing and tasty.


















/Katarina




13 kommentarer :

Marie sa...

I norge heiter denne gjøksyre. Eg har masse av han under trea i hagen. Då eg var lita likte eg også den gode sursøte smaken.

Fine bilde :)

Titania sa...

The flowers look so wonderfully delicate and pretty.
I have Oxalis growing. They have very pretty pink bells. But, as this is a warm climate they become a real menace in the garden, they seed and produce thousands of small bulblets. I am constantly eradicating them.

Hanneles paradis sa...

Den är fin.

Andrea's Garden sa...

Thanks for stopping by, Katarina. I have had so little time to visit my favorite blogs lately. I see your blog is wearing a new spring outfit! Very pretty. Greetings from Germany. Andrea

Linda Lunda sa...

MM så söta de är på nära håll!
Linda

Ruben sa...

Jag gillar också Harsyra. Det finns en väldigt trolsk plats i skogen här i närheten. Där finns harsyran i små kolonier. Det är makalöst vackert! Har försökt plantera in, men det gick inget vidare. Ha det gott! /Ruben

Merja sa...

Så söt blomman är! Har inte tagit mig tid att ser så nära på den. Tur att du gjorde det och visade:)

sweet bay sa...

I had read about people eating sorrel before but had forgotten about it. Those flowers are lovely. The native sorrell here has yellow flowers -- we also have a naturalized pink sorrell -- but not the white striped with pink.

Camellia sa...

Nu väcker du barnaminne hos mig också! Älskade harsyra, men lyckades aldrig hitta någon själv, men min mor var bra på det. Såg aldrig blommorna dock, kul att se dem nu hos dig.

Karin A sa...

Verkligen härliga barndomsminnen! Harsyran är otroligt söt. Fina bilder! Ha en skön vecka! Kram Karin

Ps. Har det regnat och åskat hos er ikväll också?

NinaH sa...

Tänk att Harsyrans blommor är så vackra på nära håll! Tack för närgångenheten vi fick följa med på!;-)

Piondröm sa...

Ja dom har man gått och tuggat på, likaså berberisblad.
- När jag var liten då fick man gnaga på blad, vispa ägg och socker, blanda mjölk och Oboy till en smet när man var godis sugen.....
( Det låter nästan så..men lite sanning ligger det allt i det)
Kram Carina

Lillebeth sa...

Underbart smakliga bilder!